Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Μαγνητική κάρτα αντί απόδειξης.



Αγκάθι έως τώρα στο όλο σύστημα, παραμένει ο τρόπος ελέγχου των αποδείξεων των φορολογουμένων και οι διασταυρώσεις, που ήταν και ο αρχικός σκοπός του σαφάρι αποδείξεων, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Το σύστημα προβλέπει τη συγκέντρωση των αποδείξεων σε φάκελο, με την αναγραφή των στοιχείων του φορολογούμενου και του συνολικού ποσού και η κατάθεσή του στην εφορία. Είχε εγκαταλειφθεί νωρίς, η εκδοχή της συμπλήρωσης από τον ίδιο τον φορολογούμενο των στοιχείων των αποδείξεων σε ειδικό έντυπο, καθώς υπήρξαν σθεναρές αντιδράσεις για την επιβάρυνση που θα προέκυπτε από την μαζική προσφυγή σε φοροτεχνικά γραφεία που θα αναλάμβαναν την εργασία.

Όμως και το υπάρχον σύστημα δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη αξιοπιστία, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου όλων των αποδείξεων όλων των φορολογούμενων, παρά μόνον δειγματοληπτικά.

Έτσι εξετάζεται η καθιέρωση ειδικής κάρτας με τη μορφή πιστωτικής, την οποία ο φορολογούμενος θα χρησιμοποιεί σε κάθε αγορά προϊόντος και σε κάθε κατάστημα θα εγγράφεται αυτόματα το ποσό της αγοράς και τα στοιχεία του φορολογούμενου που την πραγματοποίησε. Τα στοιχεία θα καταλήγουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, που θα έχει πλέον στη διάθεσή της αποθηκευμένα και άμεσα ελέγξιμα τα στοιχεία του τζίρου κάθε επιχείρησης, άρα και τον ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλει.

ΠΗΓΗ: news247.gr

www.e-cook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου