Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ερχονται γενετικά τροποποιημένοι σολομοί.

Θα μεγαλώνουν πιο γρήγορα και θα έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος από αυτούς που μεγαλώνουν σε φυσικό περιβάλλον.

Η εταιρεία Αqua Βounty υπέβαλε αίτημα στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) σχετικά με την εμπορία ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σολομού τον οποίο ανέπτυξαν ερευνητές της εταιρείας.

Ο «ΑquΑdvantage», όπως ονομάστηκε ο τροποποιημένος σολομός, έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται στον μισό χρόνο και σε πολλαπλάσιο μέγεθος τόσο από αυτούς των ιχθυοτροφείων όσο και από εκείνους που ζουν στη φύση. Οπως είναι ευνόητο τα οφέλη από την εμπορία του «ΑquΑdvantage» είναι πολύ μεγάλα και σε περίπτωση που δοθεί τελικά η έγκριση θα πρόκειται για το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που θα φτάσει στο πιάτο μας.

Η Αqua Βounty προχώρησε στην υποβολή του αιτήματος μόλις πήρε στα χέρια της τα πορίσματα ειδικών που συνεργάζονται με τις αμερικανικές Αρχές, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή και κατανάλωση του τροποποιημένου σολομού δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο.

Το μυστικό πίσω από την ανάπτυξη του «ΑquΑdvantage» είναι η εισαγωγή δύο γονιδίων, το ένα εκ των οποίων επιταχύνει την αύξηση του μεγέθους του και το δεύτερο διασφαλίζει ότι η αύξηση του μεγέθους θα συνεχίζεται απρόσκοπτα ακόμη και αν το ψάρι βρίσκεται σε περιβάλλον όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στους ιχθυοκαλλιεργητές να παράγουν περισσότερο σολομό με μικρότερο κόστος από ό,τι σήμερα. Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων, η Αqua Βounty ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει μια σειρά από ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, όλοι οι σολομοί της θα είναι θηλυκοί και στείροι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί στη θάλασσα να αναπαραχθεί. Οι εξηγήσεις της εταιρείας δεν έπεισαν τις οικολογικές οργανώσεις οι οποίες ζητούν από την FDΑ να μη δώσει έγκριση, αφού σε περίπτωση που τελικά το κάνει ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και άλλων γενετικά τροποποιημένων ζώων που θα προορίζονται για κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά οι υπέρμαχοι της ανάπτυξης γενετικά τροποποιημένων ζώων για κατανάλωση υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί λύση στη συνεχή μείωση των πληθυσμών διαφόρων ειδών με τα οποία τρέφεται ο άνθρωπος και γενικότερα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού στον πλανήτη. Σύμφωνα με την Αqua Βounty, αν πάρει την έγκριση σε διάστημα 24-36 μηνών θα είναι σε θέση να ρίξει στην αγορά τις πρώτες ποσότητες γενετικά τροποποιημένων σολομών.

Θεωρητικά οι γενετικά τροποποιημένοι σολομοί μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος ως και επτά φορές μεγαλύτερο τόσο από αυτούς των ιχθυοτροφείων όσο και από εκείνους που ζουν ελεύθεροι στη φύση.


ΠΗΓΗ
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου