Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ψαλίδι στις ένοπλες δυνάμεις

Σχέδιο σκληρής λιτότητας εφαρμόζει η ηγεσία του ΥΕΘΑ. Περιλαμβάνει από μείωση των μετακινήσεων των στελεχών μέχρι οικονομία στο ρεύμα και το νερό αλλά και περικοπές εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων. Τι αλλάζει στις εξοπλιστικές δαπάνες


Σχέδιο σκληρής λιτότητας εφαρμόζει η ηγεσία του ΥΕΘΑ, που περιλαμβάνει από μείωση των μετακινήσεων των στελεχών μέχρι οικονομία στο ρεύμα και το νερό αλλά και περικοπές εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Εκτός από το «ψαλίδι» στο μισθολόγιο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων με μειώσεις που θα φτάσουν περίπου στο 12%, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης εφαρμόζει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που επηρεάζει τόσο την καθημερινότητα των στρατιωτικών αλλά και το επιχειρησιακό προγραμματισμό των τριών όπλων.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, έχουν αναληφθεί ενέργειες και δράσεις, από τις οποίες αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να εξοικονομηθούν πιστώσεις ύψους 92 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δράσεις εστιάζονται κυρίως στους τομείς της λειτουργίας, των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης και των εξοπλιστικών δαπανών.

Σε μόνιμη βάση πλέον γίνεται επανεξέταση της αναγκαιότητας και της σκοπιμότητας κάθε δαπάνης έτσι ώστε να επιτευχθούν οι εξής στόχοι:

*Μείωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων στελεχών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

*Περιορισμός στις απόλυτα αναγκαίες των κινήσεων υπηρεσιακών οχημάτων με επαναπρογραμματισμό, συνεκμετάλλευση και συγχώνευση δρομολογίων.

*Μείωση κατά 30% των δαπανών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, δημοσίων σχέσεων κ.λ.π.

*Διατήρηση στα προβλεπόμενα επίπεδα των ετησίων χορηγιών ιματισμού στρατιωτικού προσωπικού (θα υλοποιούνται μόνο οι απόλυτα αναγκαίες).

*Περιορισμός των δαπανών καθαριότητος μέσω επαναδιαπράγματευσης των ενεργών συμβάσεων, αλλά και διενέργεια νέων διαγωνισμών για την επίτευξη καλύτερων τιμών.

*Στελέχωση μόνο θεσμοθετημένων θέσεων στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στο εξωτερικό και δραστικός περιορισμός των θέσεων αυτών.

Επίσης στο πλαίσιο της προσπάθειας εκλογίκευσης αλλά και συγκράτησης των ανελαστικών δαπανών:

*Καταργήθηκε ο θεσμός των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας Στρατού (ΕΦ.Υ.Ε.Σ).

*Δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληγαν.

*Τυχόν αιτούμενη πλήρωση θέσεων πολιτικού προσωπικού προγραμματίζεται μέσω ΑΣΕΠ με την έγκριση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η προσπάθεια επεκτείνεται και στη συμπίεση των λειτουργικών δαπανών, κι έτσι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετά και προγραμματίζει :

*Τη σύμπτυξη των Υπηρεσιών, Μονάδων και στρατοπέδων.

*Τον επανακαθορισμό του αριθμού Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

*Τη μετεγκατάσταση Υπηρεσιών και Γραφείων σε κτήρια ενεργών στρατοπέδων για την αποφυγή επιβάρυνσης του προυπολογισμού του Υπουργείου από δαπάνες μισθωμάτων.

*Τη μείωση του κόστους χορήγησης καταστάσεων επιβιβάσεων.

*Τον επαναπροσδιορισμό – επαναξιολόγηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

*Τον εξορθολογισμό του πτητικού έργου καθώς και τη γεωγραφική ανακατανομή των δυνάμεων αεροπυρόσβεσης, χωρίς να θίγεται η αποτελεσματικότητα των ιπτάμενων πυροσβεστικών μέσων.

Περικοπές ακόμη και σε εθνικές ασκήσεις

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου να τροποποιήσει ακόμη και το επιχειρησιακό προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να εξοικονομηθούν άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι λοιπόν, όσον αφορά την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, έχουν δρομολογηθεί οι εξής ενέργειες:

*Αναθεωρήθηκαν προγραμματισμένες εθνικές ασκήσεις και περιορίστηκε ο αριθμός τους.

*Περιορίστηκε το εύρος συμμετοχής σε διεθνείς ασκήσεις και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις.

*Έγινε επανεξέταση και επαναξιολόγηση του προγράμματος των εκπαιδεύσεων εσωτερικού και εξωτερικού που λαμβάνουν οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων (μείωση του χρόνου εκπαίδευσης, περιστολή-κατάργηση μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού).

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η επανεξέταση και ο επανακαθορισμός των προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και η συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις-υποχρεώσεις έτσι ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει μέρος μόνο σε εκείνες που κρίνεται απολύτως αναγκαία η παρουσία της.

Τέλος, οι εξοπλιστικές δαπάνες των ενόπλων δυνάμεων υπολογίζονται και υλοποιούνται καταρχήν βάσει του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος (ΕΜΠΑΕ) 2006-2010 εντός των καθορισμένων από το ΚΥΣΕΑ οροφών και στο ύψος των εγγεγραμμένων από το Υπουργείο Οικονομικών πιστώσεων του κρατικού προυπολογισμού. Σε ότι δε αφορά στην παρακολούθηση τόσο των πληρωμών όσο και των παραλαβών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εφαρμόζονται οι οδηγίες της Eurostat μέσω ειδικού προγράμματος που έχει εκπονηθεί.

Πάντως «αγκάθι» παραμένουν οι ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεων στο πλαίσιο του ΕΜΠΑΕ 2006-2010, με συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών, ανάλογα με την εξέλιξη των οικείων συμβάσεων ενώ η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα γίνεται αποκλειστικά από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις. Απώτερος σκοπός είναι η επίτευξη της διατήρησης του ποσοστού των εξοπλιστικών δαπανών στα φετινά επίπεδα. Ήδη τα Γενικά Επιτελεία επανεξετάζουν όλα τα προγράμματα με βάση τις οδηγίες που τους έχουν αποσταλεί.


ΠΗΓΗ: news247.gr


www.e-cook.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου