Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Στα ύψη το όζον στην Αθήνα

Η άπνοια και η ρύπανση - παρά το γεγονός ότι η Αθήνα αδειάζει- ανέβασαν στα ύψη τις τιμές του όζοντος στην ατμόσφαιρα της πόλης. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε συστάσεις και οδηγίες

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα από το απόγευμα της Παρασκευής άρχισε να αδειάζει, με το κύμα φυγής να κορυφώνεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η ζέστη και η άπνοια προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα και εκτόξευσαν τις τιμές του όζοντος στα ύψη.

Οι τιμές ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας από το πρωί του Σαββάτου και το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος έξέδωσαν ειδικές οδηγίες που αφορόύν ευπαθείς κατηγορίες πολιτών όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και όσους υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, από το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας παρατηρήθηκαν:

*Στο σταθμό Αμαρουσίου, στις 13:00, με τιμή 198 μg/m³,

*Στο σταθμό Λυκόβρυσης, στις 13:00, με τιμή 186 μg/m³.

Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.

Το υπουργείο Υγείας πλέον συστήνει για την προφύλαξη του πληθυσμού τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ειδικοί συστήνουν ακόμη, τη συνεχή κατανάλωση υγρών (κυρίως νερού και όχι όσων περιέχουν ζάχαρη ή αλκοόλ), την αποφυγή παρατεταμένης παραμονής στον ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, τη χρήση σκίαστρων στην παραλία και την αποφυγή της κυκλοφορίας κυρίως στο κέντρο της πόλης όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Για κάθε ενδεχόμενο πάντως και λόγω του καύσωνα που πλήττει τις περισότερες περιοχές της χώρας αλλά κυρίως τις νότιες ηπειρωτικές περιοχές και ανέβασε το θερμόμετρο στην Αθήνα στους 40 βαθμούς λόγω της άπνοιας, τα νοσοκομεία και τα περιφερειακά κέντρα υγείας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για να υποδεχτούν περιστατικά με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.


ΠΗΓΗ: news247.gr

www.e-cook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου